logo

•• Dobré rady pre nákup, skladovanie a úpravu rýb ••

Na čo sa sústrediť pri nákupe:

  • nakupujte u predajcov, ktorí jasne informujú o pôvode predávaných rýb,   
  • v kadiach so živými rybami musí byť čistá voda, aby ste rybu mohli dobre vidieť,  
  • vyberajte vhodnú veľkosť ryby, nekupujte zbytočne veľkú rybu,
  • najvhodnejšie je rybu nechať usmrtiť a vypitvať na mieste priamo u predajcu,
  • vypitvanú rybu uložte doma do chladničky,  
  • rybu porcujte tesne pred samotnou kuchynskou úpravou,
  • pokiaľ nemáte radi rybiu kožu, vyberajte si napr. lysého kapra a kožu stiahnete,
  • pri šupinatých rybách stačí oškrabať šupiny, koža je tenšia a nie je potrebné ju odstraňovať,
  • pri nákupe rýb skontrolujte pohľadom kvalitu rýb v nádobe – ryby nemajú byť poškodené, otlčené, poranené prípadne pridusené,
  • ryby na ľade – niektorí predajcovia  rozmrazujú ryby, a potom ich predávajú ako čerstvé. Rozmrazovanie musí prebiehať za kontrolovaných podmienok. Všetko je v poriadku, keď vás o tejto skutočnosti v mieste predaja informujú.
  • pri pulte s rybami na ľade sa vždy informujte, či sa jedná o ryby čerstvé alebo rozmrazené.


Ako rozoznáte čerstvú rybu:

  • zrakom: ryba sa leskne, má číre, vypuklé a lesklé oči, žiabre sú červené. Odradiť by vás mali zošednuté žiabre, nahnedlá krv alebo žltý maz,
  • hmatom: povrch ryby je pokrytý slizom, keď do nej pichnete prstom, priehlbinka sa po chvíľke vyrovná,
  • čuchom: vonia po vode. V žiadnom prípade nemá zatuchnutý zápach.


Aké ryby by sme mali jesť?

Odborníci sa zhodujú, že ideálne je kupovať čerstvé ryby. Nemožno však očakávať, že v bežnom slovenskom supermarkete dostanete skutočne čerstvú morskú rybu. Tá totiž vydrží iba dva, maximálne tri dni. Potom ju treba zmraziť alebo inak spracovať.

Keďže Slovensko má k moru ďaleko a záujem i kúpna sila obyvateľstva sú slabé, väčšina morských rýb je zmrazená. Platí to aj pre naoko čerstvé ryby, ktoré po prevoze do obchodu rozmrazia a dajú na ľad. Sladkovodné ryby z domácej produkcie sú na trhu aj čerstvé.

Čerstvé ryby treba skonzumovať hneď, najneskôr do dvoch, maximálne troch dní. „Zmrazené ryby nám vydržia najviac rok. Ak je to možné, treba ich zjesť čo najskôr, najlepšie do pol roka,“ dodáva. Opakované zmrazovanie a rozmrazovanie je neprípustné, rovnako ako pri iných druhoch potravín.

Jednorazové zmrazovanie neznamená, že výrobok má menej vitamínov a minerálnych látok ako čerstvá ryba. Pri rozmrazovaní sa však uvoľňuje kvapalina a s ňou aj vitamíny rozpustné vo vode a minerálne soli. K výrazným nutričným stratám nedochádza ani pri správnom chladení, solení či údení. Netreba však zabúdať, že priveľa soli škodí organizmu. Pri tradičnom údení zas vznikajú viaceré nežiaduce látky vrátane karcinogénneho benzo(a)pyrénu, hoci väčšina podnikov dnes používa také technológie, ktoré by nemali obsahovať škodlivé látky, respektíve ich obsah je minimálny.


Zdroje a zaujímavé linky:
http://kai.firedesign.sk/content/11-ako-zabit-a-ocistit-rybu
http://know-how.okhelp.cz/index.php?db=ryby&post=zabijeni-kapra-ryby
http://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-/cislo-Febru%C3%A1r/trh-s-rybamipreco-jest-ryby.html
http://www.precojestryby.sk/#
http://www.pluska.sk/plus-7-dni/relax/mastne-su-zdrave-nebojte-tucnych-ryb.html
http://www.chovryb.weblahko.sk/Zaujimavosti-a-chov-ryb.html

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...